Fisksoppa

Fisksoppa

1 l egen fiskfond och 1 l vatten
700 g färsk fiskfile´av t. ex. gös, sej och lax
(med enbart lax räcker 600g)

1 morot
1/2 purjolök
1 gul lök
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 kuvert saffran
3 tomater
2 1/2 dl vispgrädde
250 g skalade räkor
1 knippa basilika
salt
vitpeppar
gräslök

Fiskfond
1-2 kg fiskskrov
1 /2 dl vatten
2 tsk salt
1 bit purjolök
1 liten morot
1 liten gul lök
2 tsk rapsolja
1 lagerblad
persilja
1 dl vitt vin (eventuellt)

Egen fiskfond
Koka skrov och huvud med vatten och salt. Skölj purjolöken och skala moroten
och skär i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Fräs lök och morot i rapspöja. Lägg grönsakerna i fiskvattnet tillsammans med lagerblad, persilja och eventuellt vitt vin. Koka långsamt i 30 minuter.

Soppan
Koka upp vatten och skålla tomaterna någon minut. Spola tomaterna i klallt vatten, skär en skåra i tomaterna och dra av skalen. Skala grönsakerna och skär dem i tunna strimlor. Fräs dem försiktigt på svag värme i oljan i en stor gryta. Hacka vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med saffran.

Tillsätt fonden plus vatten och lägg i de flådda tomaterna. Rör ner grädden och låt koka i 10 minuter.

Skala räkorna. Skär fisken i stora bitar och lägg i dem. Lägg i tjocka bitar först. Sjud sakta i cirka 5 minuter, Var noga med att inte överkoka fisken som då lätt blir torr. Smaka av med salt och peppar.
Hacka gräslök och basilikablad och strö över tillsammans med skalade räkor.

Gott till: Rouille :p


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0