Makrill med rostade hasselnötter
Makrill med rostade hasselnötter
Ugnsvärme 175 grader och i 10 minuter
500 gram makrillfiléer färska
50 gram hasselnötskärnor
4 msk smör
2 krm salt
svartpeppar
2 salladslökar
1 msk pressad lime eller citron
1 tomat
4 msk hackad färsk basilika eller persilja
Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i 10 minuter. Grnid nötterna med en kökshandduk för att få mort det mesta av det bruna skalet.
Hacka dem grovt och ställ dem åt sidan.
Skölj filéerna under rinnande kallt vatten och klappa dem torra med hushållspapper. Skär dem i portionsbitar. Hetta upp smöret i en stor tjockbottnad stekpanna på medelstark värme. Lägg i filéerna och fräs dem på ena sidan i 4 minuter. Vänd dem och salta och peppara dem lätt. Fräs fisken på andra sidan tills den känns fast, 3-4 minuter.Flytta över filéerna till ett serveringsfat och håll dem varma.
Ansa och skiva salladslökarna tunt. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur tomaterna och skär den i strimlor. Smält smör i stekpannan. Lägg i nötterna och fräs dem i 2 minuter. Rör ner salladslök, vitlök och citronsaft. Sjud blandningen någon minut och rör hela tiden.
Tillsätt tomat, basilika eller persilja och eventuellt lite pappar. Sjud blandningne ytterligare någon minut under fortsatt omrörning och fördela sedan jämnt över fisken.
Gott till:
Skirat smör
Spenat med får/getost
Citron