Marinerad vitlök

5-6 vitlökar
2 msk okryddad vit- eller rödvinsvinäger
1 1/2 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk torkad eller 1 msk färsk oregano
2 tsk torkad eller 2 msk färsk basilika
1 1/2-2 dl olivolja

Dela vitlökarna i klyftor, men skala dem inte. Koka upp en liter vatten och låt det stormkoka. Lägg i vitlöken och koka den i 3 minuter. Spola med kallt vatten och låt sedan vitlöksklyftorna stå i kallt vatten. Ta upp en i taget och skala, det går mycket lätt.

Lägg vitlöksklyftorna i rikligt med kallt vatten och koka upp, prova efter en minut om vitlöken har rätt konsistens. Fortsätt annars att koka i en eller två minuter. Färsk vitlök kokar fortare än gammal.

Spola de färdigkokta klyftorna i rikligt med kallt vatten. Låt dem rinna av och lägg dem t.ex. i en glasburk. Häll över vinäger och kryddor samt olja så det täcker. Vänd klyftorna med en sked så att allt blandas. Ställ svalt i minst 2 dygn, rör om eller vänd på burken, några gånger under tiden.

Kryddning på annat sätt
Alla tycker inte om olivolja. Den har en egen alldeles speciell smak och fungerar inte bara som olja utan också som krydda. Den som vill ha en neutral olja kan välja druvkärne- eller solrosolja.
I stället för en blanding av oregano och basilika kan man ta enbart timjan. 1 tsk torkad och lätt smulad blir lagom till ovanstående recept.
Vill ni ha peppriga vitlöksklyftor minskar ni salladskryddan till 1 tsk men gör i övrigt som i ovanstående recept och lägger i en färsk skivad chilifrukt (färsk pepparfrukt) gärna med kärnorna kvar för extra styrka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0