Smörstekt kolja med aioli och ugnsbakade betor
Du behöver:
4 bitar kolja a 125g
2 msk smör
1/2 guldbetor
1/2 rödbetor
2 msk fänkålsfrö
2 msk olivolja
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
havssalt och nymalen vitpeppar
Aioli:
2 äggulor
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saft från 1/4 citron
havssalt och nymalen peppar
Till servering:
2 ägg
dillvippor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175grader. Stöt fänkålsfrö i en mortel. Skala rödbetorna, dela dem i klyftor och lägg i en ugnsfast from. Ringla över olivolja, fänkålsfrö, salt och peppar.
Baka rödbetorna i ugn ca 45 min tills de är mjuka. Blanda i apelsinskal och apelsinsaft. Gör aiolin: Rör äggulorna fluffiga i en bunke. Droppa i olivolja lite i taget under omrörning. Det är viktigt att det binder i hop ordentligt. Tillsätt vitlök. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg ner ägg i kokande vatten. Koka i 8 min. Stek kolja i smör i ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Dela äggen. Lägg upp ägg och betor, lägg kolja ovanpå. Dekorera med dill.
4 bitar kolja a 125g
2 msk smör
1/2 guldbetor
1/2 rödbetor
2 msk fänkålsfrö
2 msk olivolja
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
havssalt och nymalen vitpeppar
Aioli:
2 äggulor
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saft från 1/4 citron
havssalt och nymalen peppar
Till servering:
2 ägg
dillvippor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175grader. Stöt fänkålsfrö i en mortel. Skala rödbetorna, dela dem i klyftor och lägg i en ugnsfast from. Ringla över olivolja, fänkålsfrö, salt och peppar.
Baka rödbetorna i ugn ca 45 min tills de är mjuka. Blanda i apelsinskal och apelsinsaft. Gör aiolin: Rör äggulorna fluffiga i en bunke. Droppa i olivolja lite i taget under omrörning. Det är viktigt att det binder i hop ordentligt. Tillsätt vitlök. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg ner ägg i kokande vatten. Koka i 8 min. Stek kolja i smör i ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Dela äggen. Lägg upp ägg och betor, lägg kolja ovanpå. Dekorera med dill.
Kommentarer
Trackback