Vad är egentligen sockerberoende?


När vi talar om sockerberoende, talar vi inte enbart om beroende av det vita, raffinerade sockret. En sockerberoende reagerar lika starkt på en rad andra ämnen som göms i kosten; stärkelsesirap, sirap, mjölksocker, druvsocker, honung, fruktsocker, farin, råsocker och maltos (som i öl).
Något som ytterligare komplicerar det hela, reagerar en sockerberoende även på andra produkter med mycket kolhydrater och stärkelse, ris, majs, potatis och spannmål, även fullkorn.
Väl inne i kroppen omvandlas dessa livsmedel till socker. Så egentligen talar vi om kolhydratkänslighet, eller snarare stärkelsekänslighet.


Stärkelse större problem än rent socker

Stärkelse kan faktiskt ses som ett större problem än sockret. Till exempel vete och potatis består enbart av stärkelse. Stärkelse är en pylomer, som till 100 procent består av rent glukos (blodsocker). Vanligt strösocker består bara till 50 procent av glukos, resten är fruktsocker. Vi äter också betydligt mer stärkelse än socker. Stärkelsen omvandlas sedan till druvsocker som går direkt in i blodet. En dl pasta eller potatis motsvarar alltså 1 dl druvsocker!


Beroende som liknar ett alkoholberoende

Den stora mängden druvsocker ger en lustupplevelse. Om den missbrukas, kan den, för personer med medfödd sockerkänslighet, övergå i ett beroende. De 18 procent av befolkningen som utvecklar ett beroende, har i allmänhet ett beteende som påminner om alkoholistens, det vill säga lögner, fysiska och psykiska konsekvenser.


Även sockerkänsliga styrs av suget

Du måste inte ha ett starkt beroende för att livet ska bli plågsamt och fullt av jobbiga konsekvenser. Även de som är känsliga för socker och kolhydrater påverkas av sin kost. Du längtar efter fikapauser för att få tillfredställa sötsuget. Du kan inte låta bli att köpa choklad i mataffären. Du piggar upp dig med lite smågodis på vägen hem. Känner du dig lite nere, köper du kanske en hel påse chips.
Belöningen kommer snabbt. Du känner dig bättre och blir pigg, men ock för en stund. Snart blir du sugen igen. Om du försöker motstå suget blir du irriterad och rastlös.
Egentligen är det inte själva sockret som vi blir beroende av, utan de opiater som frigörs av snabba kolhydrater och socker. Opiater är en hjärnsubstans som bör frisättas i små doser. De reglerar utsöndringen av vårt må bra-hormon, signalsubstansen dopamin.



Situationen för sockerkänsliga och sockerberoende

Sedan en tid tillbaka finns det en acceptans på de flesta håll i sjukvården att det finns något som kallas sockerberoende. Ännu betraktas det dock inte som ett sjukdomstillstånd i formell mening. Utvecklingen går ändå framåt. Beroendeexperten Bitten Jonsson har med framgång drivit dessa frågor under många år. Dessutom har det startats en stödförening för sockerberoende, Riksförbundet för sockerberoende (RSB)

www.sockerberoende.se  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0